2019-07-02

Artikel door Resource: WUR Student Challenge: ReThink Protein

Artikel Resource


Energiebars uit bierbrouwerijresten en hondenvoer van zijderupspoppen. Dat waren de winnende ideeën van de WUR Student Challenge: ReThink Protein waarvan gisteren de finale plaatsvond. De winnende teams krijgen een cheque ter waarde van 5000 euro en ondersteuning om hun idee verder uit te werken.

Het team GrainGain won in de categorie prototype met hun idee voor hergebruik van reststromen uit de bierbrouwerij. Draft of bierbostel is een graanbijproduct dat overblijft na het brouwen. Nu wordt dit vooral gebruikt als veevoer, maar niet voor humane consumptie. Dat is zonde, vinden de studenten (Gopee Logeswaranathan, student Industrial Engineering and Management bij de Universiteit Twente en Bo Schippers student Energy and Climate Law aan de Universiteit Groningen) van team GrainGain. Want dit product is rijk aan eiwit en vezels. Ze gebruikten een droogproces om van het draft een poeder te maken en samen met een lokale brouwer maakten ze al een paar producten, zoals energiebars. De jury was het er unaniem over eens dat dit idee veel potentie heeft en goed opschaalbaar is.

Met het prijzengeld willen de jongens een productielijn opzetten. ‘Het geld', zegt Logeswaranathan, 'komt goed van pas, maar meedoen met de wedstrijd heeft ons ook al veel gebracht. Het is leerzaam en een goede gelegenheid om te netwerken.’ Ze mogen ook een jaar meedoen aan het incubatorprogramma van The Protein Cluster (TPC), een platform dat werkt aan eiwittransitie en bedrijven helpt zich verder te ontwikkelen.

Veelzijdige zijdewormen
In de categorie ideation won het team SWAP-silk worm as protein. Insecten worden vaak genoemd als een duurzame nieuwe energiebron. Maar het kweken van insecten is nog duur en er moeten vaak nieuwe technieken voor worden ontwikkeld. De zijdeindustrie heeft echter al duizenden jaren ervaring. De poppen worden nu weggegooid of als vismeel gebruikt.

Het team vond een manier om ze te verwerken tot een eiwitrijk poeder dat ze willen verwerken in huisdiervoeders, bijvoorbeeld voor huisdieren met allergie of voor eigenaren die hun dier duurzaam willen voeren. ‘We hebben al een zijdeteler gevonden die ons wil ondersteunen’, vertelt teamlid Anjani Nayak, ERASMUS uitwisselingsstudent bij WUR. Met het prijzengeld wil ze samen met haar teamlid Fabiola Neitzel, student Insect Biotechnology and Bioresources aan de Justus-Liebig-University Giessen, naar India vliegen, om onder andere deze teler op te zoeken. Als het product aanslaat op de huisdiervoermarkt hoopt het team binnen een paar jaar ook producten voor mensen te gaan maken.

ReThink Protein
De WUR Student Challenge: ReThink Protein is een Internationale wedstrijd voor individuele studenten, studententeams en studentenstart-ups. De wedstrijd werd dit jaar voor het eerst georganiseerd. Studenten kregen de uitdaging om een businessplan (ideation) of prototype te verzinnen dat 9 miljard mensen op een duurzame, gezonde en betaalbare manier van voldoende eiwitten voorziet. In januari dit jaar dienden de teams hun concept idee in en in de maanden daarna ontwikkelden ze dat verder uit onder begeleiding van coaches uit het bedrijfsleven. De winnende teams krijgen een financiële boost en ondersteuning vanuitStartHub om hun idee verder te ontwikkelen.

Meer weten? In het komende Resource staat een drietal interviews met verschillende finalisten.

Tekst: Tessa Louwerens

Share